Rahoitusalalle syntyi sopu

Akavalaisten liittojen YTN – ja MMA sen mukana – on eilen sunnuntaina hyväksynyt valtakunnansovittelijan jättämän sovintoesityksen. YTN hyväksyi jo aikaisemman sovintoesityksen, mutta nyt mukaan lähtivät myös muut rahoitusalan palkansaajajärjestöt.

– MMA:n jäsenten kannalta on hienoa, että työtaistelu-uhka väistyi, toteaa toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

– Alalla ei ole paljon jäseniämme, mutta siitä huolimatta on mainiota, että tilanne kirkastui. Väheksyä ei pidä sitäkään, että rahoitusalan työtaistelut olisivat voineet vaikeuttaa myös muiden jäsentemme työhön eli myyntiin negatiivisesti. Ei varmasti merkittävällä tavalla, mutta pientäkään vastatuulta ei nyt tarvittaisi, kun hyvä taloudellinen suhdanne juuri nyt korjaa Suomen talous- ja työllisyystilannetta. Myynti- ja markkinointi on asiassa vahvasti mukana.

Sovintoesityksen palkankorotukset noudattavat yleistä linjaa. Yleiskorotuksena palkkoja nostetaan 1.3.2018 alkaen 1,26 prosenttia ja 1.2.2019 alkaen 1,0 prosenttia. Lisäksi 1.10.2018 alkaen käytetään 1,2 prosentin palkkakeskusteluerä.

– Suurimpana kivenä sovinnon kengässä hiersi työnantajan odotus saada määrätä melko vapaasti työnjohto-oikeutensa nojalla rahoitusalan viikonlopputöistä. Ratkaisun mukaan viikonlopputöistä sovitaan ensisijaisesti paikallisella tasolla ja asiassa ei voida mennä kohtuuttomuuksiin, näkee Juha Häkkinen.

– Erilaisista työlainsäädännön määräyksistä ja laskentatavoista johtuen aivan ääritilanteessa viikonlopputyötä voitaisiin teettää suunnilleen joka toinen lauantai. Lisäksi työntekijällä on painavan henkilökohtaisen esteen johdosta oikeus kieltäytyä viikonlopputyöstä. Ja vielä lisäksi vapaaehtoisia viikonlopputyön tekijöitä arvellaan rahoitusalalla pääsääntöisesti löytyvän tulevaisuudessakin riittävästi, kun viikonlopputyöllähän on ansioita selkeästi nostava vaikutus. Rahoitusalalla maksetaan vähintään 50 %:lla korotettu palkka lauantailta ja 100 %:lla korotettu palkka sunnuntailta.

Lisätietoa asiasta YTN:n sivuilla.