Kilpailukykysopimuksen saldo

kilpailukykysopimuksen saldo Hallitus alentaa ansiotuloverotusta, mikä lisää palkasta käteen jäävää tuloa ensi vuonna.

Palkkojen verotuksen on määrä laskea 0,6 prosenttiyksikköä. Esimerkiksi 3 300 euroa kuukaudessa ansaitsevan veroaste putoaa nykyisestä 31,1 prosentista 30,5 prosenttiin.

Ostovoiman ja kotimaisen kysynnän turvaaminen ansiotuloverotusta keventämällä on MMA:n näkökulmasta oikeaa politiikkaa. Palvelut ja kaupan sektori ovat pitkälti taanneet nenän pysymisen pinnalla viennin pitkään jatkuneessa matalasuhdanteessa. Työn tulee aina olla kannattavampaa kuin passivoituminen.

Sen sijaan makeisveron alentamisen kompensointi polttoaineveron korotuksella herättää hämmästystä. Makeisveron tuotto valtiolle on ollut noin 100 miljoonaa euroa vuodessa. Valtion tuloveromenetys pyritään kompensoimaan polttoaineveron korotuksella, josta hallitus tavoittelee vastaavaa 100 miljoonan euron tuottoa. Jää vaikutelma, että työssä ja työn perässä liikkumisen kannustavuus on jollain tavalla hallituksella hukassa.

Hallitus alentaa uusien autojen veroa, mutta vuosittain maksettava ajoneuvovero nousee. Kiinteistöjen, suurten veneiden ja kevyiden moottoriajoneuvojen verotus kiristyy, mutta muutosten yksityiskohdat ovat vielä sopimatta. Kotitalousvähennys nousee 45 prosentista 50 prosenttiin.

Lisää tietoa kilpailukykysopimuksen sisällöstä on koottu tänne.

Miten veromuutokset vaikuttavat omaan talouteesi? Helsingin Sanomat on tehnyt laskurin, jolla muutosten vaikutuksen voi laskea:  http://www.hs.fi/kotimaa/a1472781430329