Onko sinulla valtaa?

 

Monet organisaatioiden niin sanotut ihmisongelmiksi kuvitellut haasteet ovat valtaan liittyviä ongelmia. Jos valtaa on paljon suhteessa muihin, esimerkiksi alaisiin, kollegoihin tai esimieheen, niin pystyt vaikuttamaan muiden työhön. Vallan kohteet eivät aina pidä siitä, että heidän työhönsä vaikutetaan. He joutuvat joustamaan.

Vallaton ei vaikuta muiden töihin millään tavalla. Täydellisen vallan omaava taas on diktaattori, jolla ei ole mitään tarvetta mukautua muiden vuoksi.

Käytännössä valta on tilannekohtaista. Esimerkiksi myyntipäälliköllä on valtaa asiakassuhteen hoidossa ja hänen esimiehellään taas on valtaa myyntipäällikön ansiotasoon.

Muutamalla kysymyksellä pystyt selvittämään, onko sinulla valtaa ja missä.

Moittivatko yksilöt tai ryhmät sinua?

Jos vastaus on kyllä, niin on suuri mahdollisuus, että sinulla on paljon valtaa moittijoita kohtaan. Syy heidän moitteisiinsa on, että he joutuvat joustamaan, etkä sinä. He ovat alisteisia vallallesi, eikä heillä ole valtaa sinua kohtaan. Et joudu mukautumaan heidän tahtoonsa, mutta he joutuvat mukautumaan sinun tahtoosi.

Onko muilla sinusta vähän mielipiteitä?

Jos sinusta ei olla mitään erityistä mieltä niin todennäköisesti et vaikuta muiden työhön millään tavalla. Olet heille merkityksetön. Muut suhtautuvat sinuun välinpitämättömästi, koska sinulla ei ole valtaa heihin. Vallan puute voi koskea vain tiettyjä asioita tai ihmisiä.

Onko sinulla tehtävänkuva, joka luettelee vastuut ja valtuudet?

Monessa yrityksessä on vastuut selkeytetty. Valtuuksista ei kuitenkaan ole mitään tietoa. Ei ainakaan selkeästi. Valtuudet ovat usein tapauskohtaisia eli niistä neuvotellaan kussakin tapauksessa erikseen.

Tehtävänkuvaukset voivat olla kirjallisia, suullisia tai perinteiden mukaan muodostuneita. Vaikka kirjalliset valtuudet puuttuisivat, tunnistat luultavasti todellisia valtuuksia, jotka ovat kirjoittamattomia.

Onko joku tilivelvollinen sinulle?

Voi olla, että joku toinen, kollega omalla osastolla tai joku muu toisella osastolla, on tilivelvollinen sinulle jostakin. Esimerkiksi jos kirjoita kuukausilaskut niin kuka vastaa sinulle, että laskutukseen tarvittavat tiedot ovat saatavilla ajoissa ja ovat oikein? Jos on paljon tahoja, jotka ovat sinulle tilivelvollisia monista asioista, sinulla on laajalti valtaa.

Kenelle olet tilivelvollinen?

Tilivelvollisuus muille pienentää valtaasi. Jos et ole tilivelvollinen kenellekään ja kaikki ovat sinulle tilivelvollisia, olet diktaattori. Tuskin olet diktaattori, joten olet tilivelvollinen jollekin tahoille joistakin asioista. Kenelle ja mistä?

Haluatko kasvattaa valtaasi?

Jos vastauksesi on myönteinen niin hae sellaisia asioita, jotka ovat hämäriä ja epävarmoja. Parhaiten niitä löytyy yksilöiden ja ryhmien töiden välimaastosta. Saatat tunnistaa toistuvan asian, joka ratkaistaan yhä uudelleen ja uudelleen kertaratkaisuna, koska kukaan ei ota sitä hoitaakseen. Se voi olla sinulle asia, jonka hallinnalla sinä kohotat valtaasi. Voit vallalla vaikuttaa muiden työhön.

Suosittelen tutkimaan välimaastoja. Niihin liittyvien epävarmuuksien haltuunotolla saa lisää valtaa. Usein niistä saa myönteistä mainetta ja lisää palkkaakin.

Vastaan mielelläni kysymyksiin.

 

Heikki Matias Luoma, DI, MBA

www.actional.fi | Blogi | Maksuttomat oppaat LinkedIn | Facebook | Twitter

Lue kaikki MMA-blogit osoitteessa http://www.mma.fi/blogi