Kansa on valmis säästöihin, mutta neuvottelut junnaavat

Jos tavalliset suomalaiset ovat valmiita leikkauksiin, miksi sopimusneuvottelut junnaavat paikoillaan? Nyt alkaa näyttää siltä, että kansalaiset ovat liittoja valmiimpia muutoksiin, joilla maan taloudellinen tilanne paranisi ja työllisyys kohenisi.

Suomalaiset ovat valmiita säästöihin, ja paras keino on palkankorotuksista luopuminen. Näin voisi päätellä Helsingin Sanomien 30.3. julkaiseman kyselytutkimuksen tuloksista. (Lue juttu Helsingin Sanomista.)

Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisen työ osana talouselämän rattaita antaa meille perspektiiviä siihen, että loppujen lopuksi pienet leikkaukset saattaisivat olla paikallaan ja hyväksyttävissä. Näemme, että niiden avulla pystytään turvaamaan ja pelastamaan suurempia asioita. Henkilökohtaisella tasolla tämä merkitsee oman työpaikan turvaamista ja koko maan tasolla kilpailukyvyn paranemista niin, että pärjäämme myös kansainvälisellä tasolla. Ja kuka meistä ei ajattelisi, että lapsemmekin tarvitsevat vielä joskus työtä ja eläkkeitäkin työuran päälle. Pelkkä omaan napaan tuijottaminen ei luo tulevaisuutta.

Isomman hyvän pitäisi mennä pienemmän hyvän ohitse, mutta aina ei siltä tunnu. Kun peräti 68 prosenttia kyselyyn vastaajista olisi valmis palkankorotuksista luopumiseen yhden vuoden ajaksi ja 53 prosenttia olisi valmis pidentämään jokaisen suomalaisen työaikaa vuodessa 24 tunnilla korottamatta palkkaa, niin miksi emme pysty tekemään tällaisia päätöksiä kaikkia aloja ja työntekijöitä koskien? Edes vuodeksi.