Väsymys pois pikatreenillä

Avainasiakaspäällikkö Keijo Kankaanpää ja hyvinvointivalmentaja Elisa Mattila näyttävät, miten vartin pikatreeni onnistuu hotellihuoneessa.

Väsymys ja kiire painavat monia myynti- ja markkinointialan osaajia. Aikaa ei tahdo riittää liikkumiseen ja tien päällä olo verottaa jaksamista. Nopeatempoinen ja lyhytkestoinen HIIT-treeni voi auttaa väsymyksen poistamisessa ja pukukin alkaa istua paremmin.

Ajan ja välineiden puute sekä ulos lähteminen ovat suurimpia syitä, miksi liikkuminen jää arjessa. HIIT eli high intensity interval training (korkeatehoinen intervallitreeni) taklaa tekosyyt alkuunsa. Tehotreeni kestää 10–20 minuuttia, sen voi tehdä oman kehon painolla, eikä hotellihuoneesta tai kotoa tarvitse poistua ollenkaan.

Hyvinvointivalmentaja Elisa Mattila on vetänyt lukuisia ryhmävalmennuksia, joissa hän käyttää juuri HIIT-treeniä.

– Treenaaminen kannattaa aloittaa testaten, tunnustellen ja kokeillen, varsinkin jos on ollut pidempi tauko liikunnassa, Mattila sanoo.

On tärkeää soveltaa liikkeet omaan kuntotasoonsa, ettei kuormita itseään liikaa. Innostus voi lopahtaa alkuunsa, jos lähtee aluksi tekemään liian kovalla tahdilla.

Virallinen terveysliikuntasuositus on kaksi ja puoli tuntia reipasta tai tunti ja viisitoista minuuttia rasittavaa liikuntaa. Kun tekee kolme 15 minuutin treeniä viikossa ja puolen tunnin kävelylenkin, minimi tulee täyteen.

– Kannattaa kuulostella, mihin itse pystyy sitoutumaan esimerkiksi vuodeksi eteenpäin. Voi miettiä vaikka asteikolla 1–10, pystyykö liikkumaan neljä kertaa viikossa. Jos se tuntuu liialta, laskee kynnystä ja nostaa sitä kun liikunta alkaa maistua, Mattila ehdottaa.

Nopeatempoinen liikunta erittää serotoniinia ja endorfiineja, aivon välittäjäaineita, jotka säätelevät hyvää oloa. Liikunnan jälkeen tulee voimakas hyvänolontunne.

– Mitä enemmän istuu ja mitä vähemmän liikkuu, sitä korkeampi riski on masentua. HIIT voi auttaa jaksamaan töissä. Se antaa aivoille signaalia, että tästä tulee hyvä olo, Elisa Mattila muistuttaa.

Hyvänolontunteen lisäksi HIIT-treeni on Mattilan mukaan yhtä tehokas kuin tunnin kävelylenkki. Tämä perustuu HIIT-treenin jälkipolttovaikutukseen. Treenin aikana kuluu suhteellisen vähän energiaa, mutta kropalla kuluu kovan tahdin takia treenin jälkeisessä jäähdyttelyssä kaloreita.

Oma lähtökohta tulisi ottaa huomioon, jotta treenistä ei tule liian rankka. Itseään ei pidä myöskään verrata muihin, mutta omia tavoitteita on hyvä asettaa.

– HIITissä kunto kasvaa kohisten ja tuloksia näkyy nopeastikin. Se antaa lisää motivaatiota, Mattila sanoo.

Treenin voi tehdä vaikka ensimmäiseksi aamulla hotellihuoneessa ennen aamiaista. Pieni aamureippailu antaa puhtia päivään ja hyvänolontunne auttaa jaksamaan töissä. Kun on paremmalla tuulella, työntekokin maittaa.