Väheneekö kiire ja työn hektisyys ammattitaidon karttuessa?

Differo Oy:n toimitusjohtaja Katri Tanni vastaa Susanna Salmen kysymykseen.

”Työvuosien karttuessa työtehtävien monimuotoisuus kasvaa ja varsinkin esimiestehtävissä velvollisuuksien määrä vain lisääntyy.

Toisaalta kokemuksen karttuessa erilaiset työtehtävät hoituvat nopeammin. Tiedän kirkkaasti, minkälaisiin toimenpiteisiin erilaisissa tilanteissa ryhdyn eikä tehtävän aloittamiseen ja erilaisten toimenpiteiden pohdintaan mene yhtä paljon aikaa kuin työuran alussa.

Myös kyky priorisoida ja delegoida tehtäviä kasvaa kokemuksen myötä. Pystyn tekemään nopeasti päätöksiä siitä, mitkä hommat kannattaa tehdä talon ulkopuolella ja mitkä ovat niitä tehtäviä, joihin pitää tarttua itse.

Kokemuksen myötä tiedän myös paremmin, minkä verran voin käyttää aikaa tiettyihin työtehtäviin. Esimiehenä annan juniorille enemmän aikaa saman työtehtävän hoitamiseen kuin kokeneelle osaajalle. On hyvin ymmärrettävää, että aloittelijalla menee paljon enemmän aikaa pohjatyöhön, esimerkiksi taustojen selvittämiseen ja asiakkaaseen tutustumiseen, kuin kokeneella työntekijällä.

Esimiehenä pyrin olemaan nuorille tarvittaessa tukena ja olkapäänä ilman kyttäämistä. Siinä on suuria eroja, miten aloittelijat uskaltavat kysyä apua. Itse näen asian niin, että avun kysyminen ei ole epäonnistumista vaan kasvun merkki. Rohkeasti apua kysyvä ja keskusteleva aloittelija kasvaa alan rautaiseksi ammattilaiseksi.”