Uralle potkua puheklubilta

Digitaalisen markkinoinnin ammattilainen Quinn Dao kehitti esiintymistaitojaan puheklubilla ja teki urahaaveistaan totta.

Hymyilevä ja energinen Quinn Dao, 26, kiittää puheklubi Toastmastersia nykyiseen työpaikkaansa päätymisestä.

‒ Kehitettyäni kommunikointi- ja esiintymistaitojani Toastmasters-puheklubissa, rohkaistuin hakemaan työtä kansainvälisestä digimainostoimistosta Luxus Worldwide Oy:stä, jota olin kiinnostuneena seurannut vuosien ajan, kertoo Dao.

‒ Tein videohakemuksen, jossa kuvailin osaamistani esiintymistaitoani tukevien neuvojen mukaan varmasti ja vakuuttavasti. Pääsin haastatteluun, jossa jälleen Toastmasters-oppien ansiosta menestyin ja sain työpaikan.

‒ Hyvät viestintä- ja esiintymistaidot ovat elintärkeitä omassa työssäni digitaalisen markkinoinnin projektipäällikkönä, missä valtaosan ajastani kommunikoin muiden ihmisten kanssa.

Yhteisymmärryksen löytäminen vaatii työtä

Daon vastuulla on kartoittaa asiakkaiden tarpeet ja niihin liittyvät haasteet. Tämän jälkeen asiakkaalta saatu informaatio puidaan projektitiimin suunnittelijoiden ja jäsenten kesken parhaan ratkaisuehdotuksen löytämiseksi.

Edelleen ehdotusta asiakkaalle esitellessään Dao tarvitsee eri maailmoja yhdistäviä kommunikointitaitoja.

‒ Haasteellisinta on siirtää suunnittelijoiden ja kehittäjien käyttämä kieli bisneskieleksi. Viestintä- ja esiintymistaitojen ansiosta saan tehtyä ideoista ymmärrettyjä ja hyväksytettyä ne päälliköillä, asiakkailla ja projektitiimini jäsenillä, Dao kertoo.

‒ Jos esittelen asiakkaan toiveet epäselvästi ja hämmentävästi, tiimini jäsenet eivät ymmärrä mitä halutaan, eikä lopputulos vastaa asiakkaan tarpeita. Pahin skenaario on, että tiimimme työstää välittämäni viestin pohjalta täysin erilaisen lopputuloksen kuin mitä asiakas halusi. Seurauksena on sekä yrityksen että oman maineeni menetys puhumattakaan taloudellisista vahingoista.

Viestintätaitoja Dao tarvitsee myös opiskellessaan työn ohella Aalto-yliopistossa maisteriksi. Kursseilla tarvitaan esiintymistaitoja ja ryhmätöitä tehdessä korostuvat sujuvat kommunikointitaidot.

Tavoitteena kehittyä ammattipuhujaksi

Quinn Dao kertoo nähneensä, miten monet ovat edistyneet urallaan kehitettyään esiintymistaitojaan Toastmasters-verkostossa. Puhe- ja esiintymistaidoista on ollut hyötyä yhtä lailla nuorille työnhakijoille kuin työelämässä jo olevillekin.

Toastmasters-puheklubiin Dao tutustui kolme vuotta sitten. Hän vaikuttui klubin kehittävästä, rakentavasta ja positiivisesta ilmapiiristä ja on nyt Helsinki Toastmasters -klubin jäsen ja viestintävastaava (Vice President of Public Relations). 

Verkosto toimii 135 maassa ympäri maapallon. Suomessa verkoston puheklubeja on seitsemän ja ne toimivat Helsingissä, Espoossa, Hyvinkäällä, Tampereella ja Vaasassa.

Dao on mukana myös kansainvälisessä Toastmasters Division K-klubissa, jonka jäsenvaltioihin kuuluvat Suomi, Viro, Latvia ja Liettua.

Yhdeksi tavoitteekseen Dao mainitsee kehittymisen kansainvälisessä ympäristössä toimivaksi ammattipuhujaksi.

‒ Pidän todella paljon kansainvälisen, virtuaaliympäristössä toimivan TED (=Technology, Entertainment, Design) -verkoston puhujien esiintymisistä ja kuuntelen niitä päivittäin työmatkallani, Dao kertoo.

‒ Esiintyminen on palkitsevaa, kun näkee, miten ihmiset inspiroituvat puheestani, toteaa Dao.

Puhetekniikkaan oppia monelta suunnalta

Esiintymistilanteissa Quinn Dao pyrkii olemaan mahdollisimman oman itsensä. Joihinkin asioihin hän on kiinnittänyt huomiota erityisesti Toastmasters-puheklubin oppien ansiosta.

‒ Olen nopea ajattelija, joten sorrun helposti puhumaan liian kovalla vauhdilla. Salamoiva puheeni ja vietnamilainen aksenttini saavat kuulijan helposti hämmennyksiin. Esiintyessäni olen opetellut hidastamaan puhetempoani ja ääntämään sanat huolellisemmin.

‒ Puhetekniikkani on kehittynyt siten, että osaan pitää taukoja ja käyttää hyödykseni äänen vaihteluja esitellessäni ideoitani ja ajatuksiani. Käytän myös elekieltä tehokkaammin.

Puhe- ja esiintymistaitojen kehittämisessä yhtä lailla sekä harjoittelu että päättäväisyys ovat tärkeitä, kertoo Dao. Toastmasters-puheklubilla jokaisesta puheesta annettava rakentava palaute edistää kehittymistä.

‒ Lisäksi olen mukana Toastmastersien mentoriohjelmassa, jossa harjoitan puhetekniikkaani natiivin englanninkielisen puhujan David Gelkinin johdolla. Gelkin on ammatiltaan sekä näyttelijä että ääninäyttelijä. Hänen ammattitaitonsa ja kykyjensä ansiosta olen saanut neuvoja muun muassa äänen värin käyttöön ja sanojen ääntämiseen.

Puheiden loogiseen rakenteeseenkin on tullut kehitystä, mistä on ollut paljon hyötyä erityisesti esityksiä pitäessä, sanoo Dao.

Esiintymistaitojaan Dao kehittää myös videoimalla puheitaan.

 ‒ Haluan esiintymisteni kautta motivoida ihmisiä positiivisuuteen, onnellisuuteen ja saavuttamaan täyden potentiaalin elämässään. Tavoitteet eivät ole helppoja, mutta ne ovat saavutettavia. Tavoitteisiin pääsy vaatii harjoittelua ja asialle omistautumista.

Lisätietoa:

http://www.toastmasters.org/

https://www.ted.com/watch/tedx-talks

 

Toastmasters-puheklubi

  • perustettu 1924 Kaliforniassa
  • voittoa tavoittelematon, kansainvälinen puhe- ja esiintymistaitojen kehittämisverkosto
  • toimii 135 maassa
  • yli 332 000 jäsentä
  • 15 400 puheklubia, joista 7 Suomessa
  • valtaosa jäsenistä 25–64-vuotiaita
  • 64,4 % jäsenistä työsuhteisia, 16,8 % yrittäjiä, 10,2 % eläkeläisiä, 4,3 % opiskelijoita
  • 40,1 % jäsenistä toimii asiantuntijatehtävissä, 24,4 % päällikkötehtävissä, 12,8 % liikkeenharjoittajina, 10,6 % assistentteina.