Tarkistitko jo veroilmoituksesi?

Veroilmoituksen tarkistamisen määräpäivät lähestyvät useilla suomalaisilla. Verohallinto suosittelee jättämään ilmoituksen verkkopalvelunsa kautta. 

Veroilmoituksen täydentämisen määräpäivät lähestyvät. Jos veroilmoitukseen on tarve tehdä täydennyksiä, osan palkansaajista ja eläkeläisistä pitää toimia viimeistään tiistaina 7. toukokuuta. Lopuilla määräpäivä on joko 14.5. tai 21.5. Verohallinto suosittelee tietojen täydentämistä OmaVero-palvelussa. Tavoitteena on, että yli 60 prosenttia täydennyksiä tekevistä ilmoittaisi tiedot verkossa. Sähköinen asiointi säästää niin yhteiskunnan rahoja, luontoa kuin asioivan omaa aikaa.

Oman määräpäivän voi katsoa kotiin tulleelta esitäytetyltä veroilmoitukselta tai OmaVerosta. Esitäytetyt veroilmoitukset ovat tulleet suomalaisille joko postitse tai sähköpostiin ilmoituksena, että veroilmoitus löytyy nyt OmaVerosta. Sähköposti-ilmoituksen ovat saaneet henkilöt, joilla on käytössään sähköinen viranomaisasiointi eli Suomi.fi-viestit.

Verohallinnosta kerrotaan, että tänä vuonna tavoitteena on ollut vähentää lähetettävän paperin määrää.
– Veroilmoituksen on voinut halutessaan saada ensimmäistä kertaa vain sähköisesti. Noin 200 000 suomalaista, jotka olivat ottaneet maaliskuuhun mennessä käyttöön Suomi.fi-viestit, ovat saaneet esitäytetyn veroilmoituksen saapumisesta tiedon vain sähköpostiin. Niille, jotka saivat veroilmoituksensa paperipostissa, emme lähettäneet automaattisesti palautuskirjekuoria. Esimerkiksi viime vuonna yli neljälle miljoonalle kirjekuorelle ei ollut lainkaan käyttöä, viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki Verohallinnosta sanoo.

Suurin osa suomalaisista on tyytyväisiä saamaansa esitäytettyyn veroilmoitukseen, eikä heidän tarvitse täydentää tietoja. Viime vuonna veroilmoitustaan täydensi 1,45 miljoonaa henkilöä. Verkossa heistä toimi lähes 60 prosenttia. Kolmella neljästä esitäytetyn veroilmoituksen tiedot eivät vaatineet täydennystä.

Apua Vero.fistä ja chatista

Sivulle vero.fi/veroilmoitus on koottu ohjeita ja neuvoja veroilmoituksen tekoon ja vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin. Vero.fistä löytyy myös kuva- ja video-ohjeita OmaVeron käyttöön.

Verohallinnon asiakasneuvojat vastaavat chatissä kysymyksiin toukokuussa arkisin myös virka-ajan jälkeen. OmaVerosta löytyvä chat on auki arkisin 2.-21.5. klo 9-19.

Mielenrauhaa veroilmoituksen tekoon

Kuten moni on huomannut, Verohallinto on viime aikoina kunnostautunut sosiaalisessa mediassa laittamalla sinne paljon humoristissävytteistä ainestoa. Nytkin Verohallinto on ladannut YouTubeen videon, jonka nimi on Verokuiskaajan ilmajooga: mielenrauhaa veroilmoituksen täyttämiseen.

Verohallinnossa on huomattu, että ilmoitukseen liittyvät asiat voivat herättää monessa ahdistusta, koska niihin pitää paneutua vain kerran vuodessa. Ihmiset eivät myöskään aina muista, millaisia vähennyksiä voi tehdä, mitkä niiden omavastuut ovat ja missä heidän vähennyksiin liittyvät tietonsa ovat. Jotta veroasioiden ajattelu ja hoitaminen herättäisi positiivisia tunteita, Verohallinto tarjoilee tänä keväänä pääviestit myös ”aivo-orgastisesti kuiskailtuna”.