Mitkä ovat tärkeimmät asiat myyntiuralla etenemisen kannalta?

Rekrytointikonsultti Alexandra Kymäläinen Target Headhunting Oy:stä vastaa Karla Vallilan kysymykseen.

Ensin olisi hyvä tehdä itselleen selväksi mitä odotuksia ja toiveita itsellä on, minkälaisessa asemassa näkee itsensä tulevaisuudessa. Tähän sisältyy omien vahvuusalueiden ja kehitysalueiden tarkastelu: missä on hyvä ja mitä haluaa kehittää.

Onko tavoitteena edetä esimerkiksi yrityksen myyntijohtajaksi, jolloin myyntitehtävät saattavat olla pienemmässä ja muut työtehtävät, kuten esimiestehtävät, budjetointi ja raportointi, isommassa roolissa. Haluanko oikeasti tätä?

Vai tarkoittaako myyntiuralla eteneminen sitä, että haluaa kehittää omaa myyntiosaamistaan, tuotetuntemustaan tai haluaa kehittyä eri tahoihin vaikuttamisessa ja asiakassuhteen syventämisessä.

Oman työmenestyksen ja -tyytyväisyyden kannalta pidän tärkeänä löytää itselleen sopivin myyntityö ja urapolku. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja tarvittaessa vähän rahaakin. On useita yrityksiä, jotka tarjoavat uravalmennuksia sekä erilaisia soveltuvuusarviointeja, jotka auttavat löytämään omat vahvuusalueet ja sitä kautta parhaan tien edetä myyntiuralla.

Myyntiuralla etenemisen kannalta tärkeitä ominaisuuksia, joita me konsultteina etsimme, ovat sopivan koulutuksen ja työkokemuksen lisäksi tietyt luonteenpiirteet ja käytöstavat.

Suurin osa asiakkaistamme haluaa ensisijaisesti tavoitehakuisen henkilön, joka on samalla ”hyvä tyyppi”. Hyvä tyyppi pitää sisällään monia ominaisuuksia.

Hänen tulee olla sosiaalisesti lahjakas, joustava, helposti ohjattavissa, itsenäinen, yhteistyöhenkinen, tiedonjanoinen, kehittäjä, ratkaisukeskeinen ongelmatilanteissa, positiivinen ja hänellä tulee olla hyvä stressinsietokyky. Urallaan menestyneillä on myös lähes poikkeuksetta loistavat neuvottelutaidot.

Kuulostaako mahdottomalta? Kaikkia näitä ”hyvän tyypin” ominaisuuksia on mahdollisuus opetella ja kehittää esimerkiksi pyytämällä palautetta, analysoimalla asiakaskäyntejä tai myyntitilanteita ja kouluttautumalla säännöllisesti (kurssit, luennot, itseopiskelu).

Omia kehitysalueita ei ole syytä unohtaa. Sen sijaan ne on hyvä tunnistaa, minimoida tai parhaassa tapauksessa muuttaa vahvuuksiksi. Tärkeintä on vahva palo kehittyä ja kasvaa sekä se, että on sopivalla tavalla nöyrä.

Juttusarjassa myyntialalle hiljattain tulleet esittävät kysymyksen konkarille.