Miten vastavalmistunut voi erottua edukseen töitä hakiessaan?

Adecco Finlandin asiakkuus- ja markkinointijohtaja Teemu Hertola vastaa Juuli-Anna Torstenssonin kysymykseen.

Valmistaudu työnhakuun huolellisesti. Valitse toimiala, joka on kasvusuhdanteessa tai kehittymässä ja realistinen ympäristö, jossa pääset kasvamaan. Lähesty yrityksiä, jotka panostavat tulevaisuuden talentteihin. Mieti, mistä olet kiinnostunut, sillä aito kiinnostus näkyy.

Tutustu ensin yritykseen ja sen tuotteisiin ja palveluihin. Mitä paikkoja yrityksellä on auki, mitä paikkoja on ollut auki? Milloin yritys palkkaa harjoittelijoita, entä kesätyöntekijöitä? Kuka päättää rekrytoinneista? Tällöin voit päästä keskustelemaan oikeiden henkilöiden kanssa jo ennen kuin varsinainen hakuprosessi alkaa.

Kun tunnet yrityksen, voit alkaa kohdentaa osaamistasi yrityksen käyttöön ja nostaa hakemukseen yrityksen kannalta tärkeimpiä taitojasi. Huolehti siitä, että hakemus ja ansioluettelo on räätälöity juuri haettavaa paikkaa ajatellen.

Suhtaudu rekrytoijan kanssa keskusteluun kuin myyntikeskusteluun. Pyri tavoittamaan oikea päättäjä ja mieti etukäteen, miten vakuutat hänet.

Jos sinulla ei ole työkokemusta, myyntityöhön liittyy elementtejä, joita voi kerätä esimerkiksi harrastusten kautta. Tärkeitä taitoja ovat esimerkiksi omatoimisuus, tavoitteellisuus, tiimityöskentelytaidot, rohkeus ja kokemus vastuullisista tehtävistä. Myös asiakaspalveluhenkisyyttä voi kerryttää muissa tehtävissä.

Näitä ominaisuuksia voi olla hyvä konkretisoida käytännön esimerkkien kautta. Linkitä yrityksen tarpeet omiin kokemuksiin ja niistä kertyneihin tuloksiin.

Muista, että voit alkaa tehdä pitkäkestoista urasuunnittelua jo opiskelun alkuvaiheessa. Oppilaitokset tekevät yhteistyötä yritysten kanssa, verkostoidu näissä tilanteissa.

Opiskele laaja-alaisesti eri ainekokonaisuuksia, joissa tutustut yrityksen liiketoiminnan eri osa-alueisiin: myyntiin, markkinointiin, johtamiseen, talouteen.

Kun lähestyt yritystä, säilytä sopivan tasoinen aktiivisuus, kuten myynnissäkin. Se on aina tasapainoilua. Jos työpaikkailmoituksessa annetaan soittoaika, noudata sitä. Jos se ei sovi aikatauluusi ja haluat ottaa yhteyttä, ehdota uutta aikaa sähköpostilla tai tekstarilla.

Jos työpaikkaan on kymmeniä tai satoja hakijoita ja et tule valituksi, älä heitä kirvestä kaivoon. Saatoit olla täysin sopiva työhön, mutta hakijoina oli paljon muitakin sopivia ja heistä yksi valittiin.

Lue myös Adeccon sivuilla oleva artikkeli 12 vinkkiä tehokkaaseen työnhakuun