Kutsumuksena myyntityö

Myyntityön koulutusohjelmassa opiskeleva Simoeemil Nurmela tavoittelee myyntipäällikön uraa.

Aloitin syksyllä opinnot Haaga-Helian myynnin koulutusohjelmassa. Myynti on minulle luontainen veto ja koen kutsumusta alalle. Olen pienestä pitäen ollut myyntihenkinen.

Myyntityössä pääsee luomaan persoonallisia paketteja ja ratkaisuja, joita ihmiset oikeasti tarvitsevat. Hyvän myyjän kannattaa unohtaa tyhjät lupaukset.

Nuorempana osallistuin yhdistysten talkoisiin ja myin kaikenlaista partiokalentereista lähtien. Viime vuonna pääsin kesätöihin myymään hälytysratkaisuja ovelta ovelle -työnä.

Unelmani on saada työpaikka, jossa on sopivasti vastuuta ja tiimiin voi luottaa. Tulevaisuudessa haluaisin olla myyntijohtaja suuressa firmassa ja päästä ainakin tavoittelemaan isompia paalupaikkoja. Pyrkimys on saada kokea jokainen porras. Kun lähtee ruohonjuuritasolta, saa ymmärrystä eri tehtävistä.

Tavoitteeni on kehittyä niin, että olen myyjänä paras kaikista. Myyjältä vaaditaan periksiantamattomuutta. Samaa vaaditaan urheilijalta. Luistelen muodostelmaluistelujoukkueessa, joka kilpailee maailmanmestaruudesta. Jos tulee vastoinkäymisiä, ne pitää unohtaa.

Koulussa emme ole vielä päässeet puhumaan yritysmyynnistä pintaraapaisua syvemmältä. Ensimmäisten kuukausien aikana on lämmitelty, mitä on tulossa. Opiskelijaporukallamme on mielestäni hyvä flow. Puskemme yhdessä eteenpäin.

Opiskeluihini tulee katkos, kun aloitan huhtikuussa armeijan Urheilukoulussa Helsingin Santahaminassa. Yritän nopeuttaa opintojani, jotta saan koko vuoden opinnot valmiiksi. Vapaavalintaiset opinnot valitsen myöhemmin. Voisin ehkä opiskella johtamista, koska minulla on vahva visio asioista, kuinka tulisi toimia.

MMA:n jäseneksi liityin heti, kun se oli mahdollista. Olen ollut mukana perustamassa Haaga-Heliaan ainejärjestö Myynnin perhettä. Siinä yhteydessä olemme pitäneet kokouksia MMA:n tiloissa. Toiminnassa olen oppinut kokoustaitoja ja brändin rakentamista. MMA:n jäsenenä saan tietysti myös edut – bensakorttiakin olen höylännyt jo kerran.

 

Simoeemilin kysymys konkarille:

Jos olisit nuoren asemassa, mistä kannattaisi lähteä hakemaan myyntikokemusta, jotta saisi parhaat eväät?

Tunneäly myyntityössä -valmentaja Mikko Parikka Adeptus Partners Oy:ltä vastaa Simoeemil Nurmelan kysymykseen.

Mitä nopeammin pääset monipuolisesti myyntityöhön käsiksi, sitä parempi. On hyvä, jos löydät myyntikulttuuriltaan mahdollisimman myyntiesteettömän yrityksen. Yrityksen, joka oikeasti elää ja hengittää myynnillisyyttä ja jossa panostetaan myyjien kehittymiseen.

Tsekkaa, onko heillä panostettu oman perehdytyksensä lisäksi myös muuhun valmentautumiseen. Vielä tärkeämpää on, että lähiesimiehesi tai mentorisi on mahdollisimman myynnillinen. Ensimmäiset kokemukset myyntityössä muokkaavat paljon omaa myynnillistä ajattelumalliasi (mindset) ja uraasi hyvässä ja pahassa. Siksi on tärkeää löytää itselleen sopivin esimies ja organisaatio.

Mistä tunnistaa myynnillisen organisaation ja lähiesimiehen? Pelkkien logojen ja henkilöbrändien pohjalta tätä on melkein mahdotonta päätellä. Tähän löytyy menetelmiä, mutta koska et pääse niitä hyödyntämään, neuvoisin ensin kirkastamaan omat arvosi. Vertaat arvojasi mahdollisen esimiehen puheisiin ja organisaation virallisiin arvoihin.

On tärkeää, että esimerkiksi esimiehen henkilöbrändi somessa vastaa mielikuvaa, jonka saat kohdatessasi hänet. Onko tunnekokemus tavatessa sama, eri tai jopa parempi?

Voi kuulostaa kaukaiselta, mutta mitä kauemmin olen myynnin parissa työskennellyt ja valmentanut, sitä enemmän minusta on tullut myös “arvouskovainen”. Meidän arvomme esimerkiksi ovat: “Rohkeus olla aito”, “Halu olla positiivinen” ja “Asenteella tuloksia.” Tähän lisään vielä arvon “Toisesta välittäminen”.

Et voi ajella menestyksellä pitkään arvojesi yli missään työssä tai organisaatiossa.

Lopuksi annan muutaman vinkin:

  • Kun aloitat uudessa paikassa, varmista, että omat tavoitteesi ovat kirkkaana tiedossa. Varmista, että sinulla ja esimiehellä ei ole “harmaita alueita” keskenänne tavoitteiden tai muidenkaan odotusten suhteen.
  • Voit ainakin esittää toiveen, että saat mentoriksi todennetusti hyviä myyntituloksia tehneen henkilön, jolla tiedetään olevan positiivinen ajattelumalli.
  • Muista huolehtia omasta jaksamisestasi.

Toivon todella, että sinä ja monet muut nuoret suunnistavat vaativan myynnin maailmaan isolla intohimolla!

Kuten Perttu Pölönen sanoi Tunneäly Summit 2019 -tilaisuudessa: “Intohimoista ihmistä ei kukaan tai mikään pysty voittamaan!”