Kolmas ura löytyi myynnistä

Myynti- ja markkinointipäällikkö Teija Ruokamolla oli jo 23-vuotiaana yli 30 alaista. Hän on opiskellut kolmeen eri ammattiin ja on nyt yksi Kiantama Oy:n globaalista myynnistä vastaavista henkilöistä.

Myynti- ja markkinointipäällikkö Teija Ruokamo sukkuloi sujuvasti suomalaisten metsämarjojen asialla eri puolilla maailmaa. Vuoden aikana kertyy noin 70 matkapäivää.

Kiantama Oy:n maailmanlaajuisesta myynnistä yhdessä kollegoidensa kanssa vastaava Teija työskentelee Oulussa sijaitsevalla kotikonttorilla, mutta puhuu päivittäin enemmän muita kieliä kuin suomea. Kiantama myy mustikkaa, puolukkaa, lakkaa ja muita marjoja ulkomaille niin pakasteina kuin erilaisina jalosteina ja jauheina. Yhtiön tuotanto sijaitsee Suomussalmella.

Kun Teija aloitti Kiantama Oy:ssä, hänen vastuullaan oli pelkästään markkinointi ja viestintä. Pian hän sai hoitaakseen myös Skandinavian myynnin. Vuosi sitten hänen vastuulleen tuli lisäksi globaali myynti. Urakehitys Kiantamassa kuvaa hyvin Teijan koko uraa.

‒ Tee itsesi tarpeelliseksi, se on aina ollut periaatteeni. Siinä käy sitten aina niin, että ensin minulla on vastuullani joku pienempi osa-alue ja kun touhuan niin kauheasti, sitä laajennetaan.

Asenteella eteenpäin

Ilmaisutaidon lukion jälkeen Teija halusi media-alalle, sillä hän nautti esiintymisestä ja erityisesti ihmisten kanssa toimimisesta. Kun ovet sopiviin opintoihin eivät heti auenneet, hän opiskeli visuaalista markkinointia.

‒ Aloitin ne opinnot, koska halusin käyttää kaiken ajan hyväksi. Samalla opiskelin avoimessa yliopistossa puheviestintää.

Teija ehti työskennellä hetken somistajana, kunnes pääsi Turkuun ammattikorkeakouluun opiskelemaan mediaa ja journalismia. Siihen liittyvän työharjoittelun hän aloitti Jyrki-ohjelmassa.

‒ Minun ei annettu tehdä siellä oikein mitään. Marssin vastaavan tuottajan pakeille ja sanoin, että ei tästä ole minulle mitään hyötyä, sillä en opi mitään. Olin jo hommannut itselleni toisen harjoittelupaikan Ylellä. Tuottaja tykkäsi asenteestani ja minulle tarjottiin töitä Joonas Hytönen -show:ssa. Palkka oli kuitenkin niin pieni, että en olisi pystynyt rahoittamaan opintojani sillä, joten kieltäydyin.

Teija siirtyi harjoitteluun Ylelle, ja harjoittelun jatkoksi hänet pyydettiin vakituiseen työsuhteeseen. Teija oli suorittanut neljän vuoden media-alan opinnot jo parissa vuodessa, joten se sopi hyvin.

Ylellä Teija toimi Helsingissä tv-uutisten mediatoimittajana. Hän ohjasi, leikkasi, kuvasi ja toimi graafikkona. Kun hän oli ollut Ylellä kaksi vuotta, hänet oli ylennetty mediatoimittajien esimieheksi. 23-vuotiaalla Teijalla oli tuolloin yli 30 alaista.

Uutisista tuotantoyhtiöön

Teija on kotoisin Oulusta, mutta oli muuttanut opiskeluiden ja töiden perässä Etelä-Suomeen, jonne oli muuttanut myös Pohjois-Suomesta kotoisin oleva mies. Kun tuli perheen perustamisen aika, pari halusi muuttaa takaisin Ouluun.

Kun esikoinen oli kahden kuukauden ikäinen, Teija alkoi jo pohtia tulevaa uraansa ja mietti mahdollisuutta jatkaa töitä äitiysloman jälkeen Ylen Oulun toimipisteessä.

‒ Ollessani töissä uutisissa, siihen aikaan käsiteltiin muun muassa Jolon pankkivankidraamaa. Työssä tuli koko ajan vastaan raadollisia asioita ja se oli raskasta. Maailmantuska oli koko ajan läsnä ja sitä kantoi aina mukanaan. Halusin jotain kevyempää ja mietin, mitä muuta haluaisin tehdä.

Teijalla oli markkinointialan koulutus ja vahvaa media-alan osaamista. Perheeseen syntyisi vielä toinen lapsi, mutta hän neuvotteli itselleen valmiiksi työpaikan tuotantoyhtiössä. Siinä työssä hän aloittaisi toisen lapsen äitiysloman jälkeen.

Politiikkaa ja perhe-elämää

Teija sanoo, että hänessä on myös jonkin verran maailmanparantajaa. Siinä mielessä nykyinen työ sopii hänelle hyvin.

‒ Koen, että marjat ovat ihmiselle hyväksi. Haluan tehdä töitä sellaisten asioiden parissa, joiden uskon hyödyttävän jotakuta.

Maailmanparannusvietti sai hänet hakeutumaan myös kunnallispolitiikkaan. Hiekkalaatikon reunalla istuessaan hän ja muut vanhemmat huomasivat, että leikkipuistojen ylläpito oli kehnoa ja jonkun pitäisi edistää asiaa.

Teija lähti ehdolle kuntavaaleissa ja tuli valituksi, kun tyttäret olivat 3- ja 4-vuotiaita.

‒ Olin lapsiperheiden asialla, mutta opin paljon muustakin, sillä luin aineistot tarkkaan ja perehdyin asioihin.

Teija kiittelee puolisoaan siitä, että työn, luottamustehtävien ja perhe-elämän yhdistäminen on toiminut niin hyvin.

‒ Olen työn suhteen kunnianhimoinen, mutta perhe on kantava voima. Mielestäni äidit kuormittavat itseään, kun ottavat kaiken kontolleen, eivätkä anna puolison tehdä asioita omalla tavallaan. Kun löysää itse vähän, puolisokin on paljon onnellisempi.

Kielitaito käyttöön

Klaffi Productions -tuotantoyhtiössä Teijalla vierähti kuusi vuotta. Yrityksessä tehtiin muun muassa mainoselokuvia, joita Teija käsikirjoitti. Hän teki asiakashankintaa ympäri Suomea ja suunnitteli asiakkaille erilaisia konsepteja.

Teijan aikana yritys pokkasi seitsemältä eri alueelta voiton parhaana alueellisena tv-mainoksena. Teija oli toiminut mainoksissa joko tuottajana, käsikirjoittajana tai molempina.

Jossain vaiheessa hän alkoi kuitenkin kaivata uusia haasteita. Kiantama toimi yrityksen asiakkaana, ja Teija kuuli, että he kaipasivat henkilöä markkinointiin. Lisäksi hän huomasi, ettei ollut koskaan päässyt käyttämään kielitaitoaan työssään.

Teija sai viestintä- ja markkinointipäällikön paikan ja aloitti samaan aikaan työn ohella ulkomaankaupan erikoisammattitutkinnon suorittamisen.

Myynti on intohimo

Teijan työ on nyt hyvin pitkälle myyntiä ja hän nauttii siitä.

‒ Jotkut haluavat olla asiantuntijoita, minä haluan olla myyjä, enkä häpeile sanoa sitä.

Teijan mielestä myyjiä palkatessa pitäisi kiinnittää teknisen asiantuntijuuden sijaan enemmän huomiota myyjän persoonaan.

‒ Myyjän on saatava aikaiseksi oikea tunne. Asiat pitäisi myös tuotteistaa niin, että ne voidaan tarjota fiiliksenä eteenpäin.

Teijaa ohjaa kunnianhimo ja halu mennä eteenpäin. Miten vauhdikkaan työelämän vaiheista voi selvitä ilman kohtuutonta stressiä?

‒ Psykologisten testien mukaan minulla on erittäin alhainen burn out -riski. Totta kai kärsin stressistä ja paineesta, mutta se ei vaikuta työtehooni tai aiheuta lamaantumista.

Teija on hyvin yrittäjähenkinen, minkä hän arvelee johtuvan siitä, että hän kasvoi yrittäjäperheessä. Vanhemmat olivat kiinteistöhuoltoalan yrittäjiä.

‒ Työskentelen aina kuin itselleni tekisin. Monet olettavat, että olen yrityksen omistaja tai hallituksen jäsen, kun asenteeni on niin omistautunut. Mutta en tiedä muunlaista tapaa tehdä töitä. Jo pienenä leikkasin ruohoa ja siivosin vanhempien mukana. Kaikki juhlapyhät menivät siihen, että nostimme koko perheen voimin lippuja salkoihin. En koe sitä pahana, se oli kuitenkin perheen yhteistä aikaa.

 

Teija Ruokamo

  • Vuonna 1977 syntynyt Kiantama Oy:n myynti- ja markkinointipäällikkö, joka vastaa yhdessä kollegoidensa kanssa yrityksen globaalista myynnistä ja kuuluu yrityksen tuotekehitys- sekä markkinointiryhmään.
  • Harrastaa lenkkeilyä, ryhmäliikuntatunneilla käyntiä, luontoretkiä ja puutarhanhoitoa. Perheeseen kuuluu mies ja kolme lasta.
  • Ammatillinen haave: Luonnonmarjojen käyttö elintarvikkeissa lisääntyy maailmanlaajuisesti.