Kesäduunari-info neuvoo kesätyöasioissa

SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteinen Kesäduunari-info tarjoaa apua kesätyöntekijöille, vanhemmille ja työnantajille läpi kesän.

Palkansaajakeskusjärjestöjen maksuton neuvontapalvelu auttaa joka kesä satoja kesätyöntekijöitä puhelimitse ja netin kautta. Palvelu avautuu tänä kesänä jo 12. kerran.

Kesäduunarineuvoja Sini Tervolta voi kysyä neuvoa esimerkiksi palkkoihin, työvuoroihin tai työsopimuksen laatimiseen liittyviin asioihin.

– Kesäduunari-info vastaa kaikille. Nuorten lisäksi maksuttomia neuvoja voivat kysyä muun muassa työnantajat ja nuorten vanhemmat. Jos ongelma vaatii yksityiskohtaisempaa puuttumista, ohjaan tarvittaessa soittajan hänen omaan ammattiliittoonsa, Tervo kertoo.

Useimmat kesätyöntekijöiden ongelmista olisivat kesäduunarineuvojan mukaan ehkäistävissä, jos nuori laatisi työnantajansa kanssa ajoissa kirjallisen työsopimuksen.

Kirjallinen työsopimus osoittaa, että kesätyöntekijä ja työnantaja ymmärtävät sopimansa asiat samalla tavoin. Kesätyöntekijän kannattaa lukea työsopimus ennen kuin hän allekirjoittaa sen. Luvattujen työtuntien määrä on myös hyvä tarkistaa, Tervo huomauttaa.

Myös palkanmaksun yhteydessä saatava palkkaerittely on tärkeä vakuus kesätyöntekijälle.

– Työntekijän tulee aina katsoa palkkaerittelystä, onko siinä kaikki tehdyt työtunnit sekä ilta-, viikonloppu- ja ylityökorvaukset. Kaikki eivät aina muista, että lomakorvausta on maksettava jo muutaman tunnin pituisesta työsuhteesta, kesäduunarineuvoja Sini Tervo muistuttaa.

Kesäduunari-info palvelee 2.5.‒ 2.9.2016 maanantaista perjantaihin kello 9–15 numerossa 0800 179 279. Neuvontaa saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Palveluun voi soittaa nimettömänä.

Kesäduunari-info on myös Facebookissa ja Twitterissä.

Palvelun verkkosivuille on koottu kesätyöntekijöille tärkeää työelämätietoa. Sivuilla olevan lomakkeen kautta on myös mahdollista kysyä neuvoa omaan tilanteeseen.